Äventyr på hemmaplan!


Bjursås förvandlas till Mount Everest för en helg

Bjursås brukar kallas för Sveriges Schweiz men i sommar höjer en lokal kvartett ribban ytterligare och jämställer Bjursås med inget mindre än Mount Everest. Under två dygn (26-27/6) ska de nämligen avverka samma antal höjdmeter som en bestigning av Mount Everest, fast i Bjursås skidbackar! 

Bestigningen går till så att bara höjdmeter uppåt räknas. Första delmålet är att nå Kebnekaises höjd (2096 möh), nästa delmål är Europas högsta berg Mount Blanc (4810 m). Därefter är det den högsta toppen som väntar – Mount Everest med 8848 möh. 10-12 mil upp och nedför backen beräknar gruppen avverka. När Per Kempe, VD på Bjursås Berg & Sjö fick höra om utmaningen var han inte sen att anta utmaningen och därmed omvandla trion till en kvartett.

– Som inflyttad njuter jag varje dag av naturen och all fin outdoor vi har i Bjursås, säger Daniel Lönnros, en av initiativtagarna och fortsätter:  
I år när det är hemester så är det roligt att hitta ett extra äventyr på hemmaplan, och då väljer vi att bestiga världens högsta berg här i Bjursås.

Berätta, vad är det ni ska göra idag egentligen?
– Vi ska gå samma höjdmeter som Mount Everest under 2 dagar i Bjursås Skicenter. För att göra det så likt som möjligt kommer vi även upprätta ett basecamp och tälta på berget. 

Hur kom ni på den här idén och varför gör ni det?
– Tommy Kalles fick idéen när han såg ett reportage om en tjej som skulle bestiga Everest men Coronapandemin stoppade expeditionen. Då gick hon Everest höjdmeter i Stockholm istället. Då ställde Tommy frågan vidare om fler var intresserade att göra samma vandring i Bjursås. Det resulterade att vi blir 4 st som ska gå. 

Hur ser upplägget på turen ut?
– Vi kommer upprätta basecamp på torsdag kväll och sova på berget. Fredag morgon börjar vandringen och pågår hela dagen tills vi gått 25 gånger upp på toppen. Kvällen avrundas med en god middag och tältning. Lördag morgon fortsätter vi att gå tills vi nått toppen 49 gånger. Då har vi nått 8848 höjdmeter som Mount Everest. Vi kommer ha delmål på vägen. Första målet är Kebnekaise följt av Mount Blanc för att avsluta med Everest. 

Vad tror ni blir den största utmaningen? 
– Då det är högsommar i juni!!! kommer värmen bli den största utmaningen. Tvärtom mot Everest då köldskador är ett vanligt förekommande. Vi får passa oss för solsting och värmeslag. Att få i sig mycket vätska är viktigt. 

Har ni tränat på något sätt inför det här?
– Vi är alla glada för att träna och gör det året runt. Så någon speciell träning har vi inte gjort. Terrängen vi ska gå är vi vana vid då vi vintertid flera dagar i veckan går med stighudar i Bjursås. Det har väl lagt grundstyrkan för att klara av detta. 

Hur lång tid tror ni att det kommer ta, vad är målbilden?
– Det är svårt att säga hur lång tid det kommer ta men vi räknar med att det ska räcka med 2 dagar. 

Ska ni göra om det i vinter när snön kommit?
– Att göra det på vintern är lockande. I så fall blir det med skidor och stighudar.